Έχουμε όλοι ξαφνικά συνειδητοποιήσει τις στιγμές που δεν μπορούμε να αποφύγουμε να αγγίξουμε στοιχεία δημόσιων κτιρίων. Η αρχιτεκτονική είναι η πιο φυσική, πιο επιβλητική και πιο σύγχρονη από τις τέχνες - δεν μπορούμε να το αποφύγoυμε, αγγίζουμε κτίρια σε πολύ λίγα σημεία - το κιγκλίδωμα, ίσως έναν διακόπτη φωτός και σχεδόν αναπόφευκτα, τη λαβή της πόρτας. Αυτό το μικρό κομμάτι της φορητής αρχιτεκτονικής είναι η κρίσιμη διεπαφή μας με τη δομή και το υλικό του κτιρίου. Ωστόσο, συχνά μειώνεται στο πιο γενικό, φθηνά κατασκευασμένο κομμάτι μέταλλο που είναι, με τον τρόπο του, μια ισχυρή κριτική της αξίας που δίνουμε στην αρχιτεκτονική και την αποδοχή της μείωσής του σε έναν εμπορευματοποιημένο μέσο παρά μια έκφραση πολιτισμού και Καλιτεχνίας.


Λαβή πόρτας και τριαντάφυλλο (1833–47), κατασκευασμένη από την Copeland & Garrett, Stoke-on-Trent. Μουσείο Victoria and Albert, ΛονδίνοΠαρά την πανταχού παρουσία και τον κεντρικό τους ρόλο στην απτική εμπειρία της αρχιτεκτονικής, οι χειρολαβές των θυρών παραμένουν περίεργα ανεπαρκώς τεκμηριωμένες. Δεν υπάρχουν σοβαρές ιστορίες  μόνο ανόθευτες έρευνες σχεδιασμού, που χρηματοδοτούνται κυρίως από κατασκευαστές. Ωστόσο, στην ανάπτυξη του σχεδιασμού της λαβής των θυρών έχουμε τα στάδια εξέλιξης του σχεδιασμού και πώς σχετίζεται με την τεχνολογία και το σώμα μας.Λαβές πόρτας στην είσοδο του Nietzsche-Archiv στη Βαϊμάρη, που σχεδιάστηκε από τον Henry van de Velde το 1903


Αναμφισβήτητα μια απο τις  λαβές με τεράστια επιρροή σχεδιάστηκε όχι από έναν αρχιτέκτονα αλλά από έναν φιλόσοφο - αν και με πτυχίο μηχανικής. Η λαβή του Ludwig Wittgenstein  το σπίτι για το οποίο  σχεδιάστηκε άνοικε στην αδερφή του.Βιέννη το 1928, το σχέδιο είναι μια απλή λυγισμένη μεταλλική μπάρα με ένα από τα ζευγάρια να στρίβει για να φιλοξενήσει ένα τμήμα του πλαισίου για τις γαλλικές πόρτες για τις οποίες σχεδιάστηκε. Προφανώς του πήρε ένα χρόνο για να σχεδιάσει (πέρασε δύο χρόνια στα καλοριφέρ), αλλά αυτή η απλή λυγισμένη μπάρα μεταμορφώθηκε στον λυγισμένο σωλήνα, ο οποίος είναι ίσως ο πιο πανταχού παρών και γενικός από όλα τα μοντέρνα σχέδια.
Καθώς τα εργοστάσια μετέτρεψαν την παραγωγή τους από την κατασκευή όπλων σε καταναλωτικά προϊόντα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι λαβές σε μέγεθος πιστολιού αποδείχθηκαν μια εύκολη μετατροπή. Τα βιομηχανικά θαύματα στη μεταπολεμική Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία οδήγησαν σε έκρηξη νέων σχεδίων και στην ανάπτυξη των εταιρειών που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κορυφαία παραγωγή. Από τον Gio Ponti έως την Arne Jacobsen, κάθε αξιοπρεπής αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής είχε μια χειρολαβή. Πολλοί παραμένουν στην παραγωγή, πιθανώς αξεπέραστοι. Υπήρξε μια σύντομη αναγέννηση στη σχεδίαση της λαβής της πόρτας στη μεταμοντέρνα εποχή, όταν έγινε «τυπολογία» και εκατοντάδες ειρωνικά ή παραστατικά σχέδια ξεκίνησαν μόνο για να εξαφανιστούν ξανά με τη μόδα. Οι λαβές έγιναν σαν καρέκλες, με καταναλωτές και αρχιτέκτονες να αναρωτιούνται πόσα περισσότερα σχέδια χρειάστηκε πραγματικά ο κόσμος. Παρ 'όλα αυτά, εκπληκτικά και απροσδόκητα σχέδια εμφανίζονται περιστασιακά και κάθε γενιά βρίσκει κάτι νέο στην καθημερινή. Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές όπως οι 6a, Jasper Morrison και Mark Pimlott έχουν ερμηνεύσει εκ νέου τους παραδοσιακούς τύπους, ενώ ο Aldo Bakker έχει υπερβάλει τις υπάρχουσες, γνωστές φόρμες για να δημιουργήσει κάτι νέο.